storytelling vanuit hoofd en hart
Startdata en plaatsen
Beschrijving
1. Doelstellingen.
- Helder en concreet kunnen vertellen wat je doet en waarom
- Heldere kaders kunnen aangeven, duidelijk maken wat je van anderen verwacht en richting geven
- Medewerkers écht mee kunnen nemen in veranderingen
- Jezelf ontspannen neer kunnen zetten
- Jezelf kunnen profileren
In deze training, Storytelling en presenteren zal iedere deelnemer direct aan de slag gaan met het oefenen van de 12 basistechnieken van storytelling en presentatietechnieken. We willen graag deelnemers enthousiasmeren om hun nieuwe technieken in te zetten in hun toekomstige presentaties voor een heldere, pakkende en verbindende presentaties. Dit alles met het behoud van ieders authentieke “storytelling…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
1. Doelstellingen.
- Helder en concreet kunnen vertellen wat je doet en waarom
- Heldere kaders kunnen aangeven, duidelijk maken wat je van anderen verwacht en richting geven
- Medewerkers écht mee kunnen nemen in veranderingen
- Jezelf ontspannen neer kunnen zetten
- Jezelf kunnen profileren
In deze training, Storytelling en presenteren zal iedere deelnemer direct aan de slag gaan met het oefenen van de 12 basistechnieken van storytelling en presentatietechnieken. We willen graag deelnemers enthousiasmeren om hun nieuwe technieken in te zetten in hun toekomstige presentaties voor een heldere, pakkende en verbindende presentaties. Dit alles met het behoud van ieders authentieke “storytelling voice”.
2. Programma.
2.1 Persoonlijke intake.
Tijdens het intakegesprek bepaalt de deelnemer, samen met de trainers, welke resultaten hij of zij tijdens de training wil bereiken. Input hiervoor kan mede worden bepaald door vooraf drie vragen uit te zetten bij een aantal mensen uit de eigen werk- en leefomgeving. Deze vragen zijn: 1. Waar ben ik nerveus over als ik ga presenteren? 2. Waar ben ik goed in tijdens presentaties? 3. Wat is mijn storytelling en presentatie wens?
2.2 De training.
Storytelling is de verbinding met alles om ons heen. Verhalen hebben emotioneel, fysiek, intellectueel en spiritueel impact op het persoonlijke- en zakelijke vlak. In deze training ontvang je de juiste vaardigheden, gereedschap, techniek en gevoel zodat je vol zelfvertrouwen voor een kleine of grote groep kan staan en jouw verhaal met zelfvertrouwen kan presenteren. Het uiteindelijke doel van je verhaal bepaal je zelf, maar hoe je jouw verhaal vertelt maakt het verschil! In deze training leer je de 12 stappen van Storytelling en presenteren.
Waarom: Vrijwel niemand is een geboren spreker. Daarom moet je vaak oefenen om je comfortabel te voelen met jezelf, je verhaal en het publiek. Zo krijg je steeds meer zelfvertrouwen en is het makkelijker om je te verbinden met zowel jezelf als de toeschouwers. Het is ook niet niks om je eigen kleuren te bekennen voor een groep mensen die hun mond houden, in stilte luisteren en naar jou kijken.
Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat veel professionele presentatoren en acteurs nerveus zijn voordat ze ‘op moeten’. Dit geeft hun ook de juiste energie om succesvol te zijn in hun vak. Met de wetenschap en het ontwikkeld talent hebben de professionals hun nervositeit omgezet in positieve energie. Van stress naar enthousiasme! Zo komen ze uit hun hoofd en in hun hart en krijgen ze bijna een magnetische aantrekkingskracht.
Extra:
De meest onvergetelijke storytellers en presentatoren zijn diegene die hun eigen kwetsbaarheid durven te laten zien. Ook dit gaan wij oefenen en hierdoor ontstaat meer respect en samenhang tussen de deelnemers. Een fijne sfeer om in te leren dus!
2.3 Proramma opzet.
De 12 stappen van Storytelling en presenteren.
- Verbinden met je publiek tijdens presentatie
- Vertellen vanuit “ik” vorm
- Relevante informatie centraal stellen- en onnodige informatie weg te laten
- Verhaal helder formuleren (1 zin)
- Cijfers verbinden aan je verhaal
- Raamwerk creëren
- Beeldend vertellen
- Oefenen met vragen antwoorden
- Stiltes durven laten vallen
- Stemtechnieken
- Emotioneel verbonden zijn met je verhaal
- Omgaan met weerstand
Verbinden met presentaties.
Vaak moeten we ook iets presenteren dat uit iemands anders koker komt. Hoe pak je dat aan? Met oefeningen zal je leren hoe alles met jou verbonden is, en dat je binnen enkele seconden iets eigen kan maken. Met voorbeelden van andermans presentaties word je gevraagd om deze binnen enkele minuten om te zetten naar jouw eigen verhaal. Dit geeft vertrouwen dat je in de toekomt alles aan kan wat op je pad komt!
Vertellen vanuit de “ik”.
Jij staat te presenteren, we kijken naar jou, dus dan moet je ook vanuit jezelf vertellen...en dat is best ongemakkelijk voor de meeste mensen. In vele culturen is het schaamtevol om te veel over jezelf te praten. Vooral jezelf niet te belangrijk maken en de aandacht kan je het beste naar de ander richten. Helaas, dat kan niet met Storytelling en presenteren. Wij zullen je leren dat als je ‘op de stip’ staat, het ook om jou moet gaan. We bieden je oefeningen waarbij dit makkelijker voor je wordt zodat het woord “ik” comfortabel aanvoelt.
Relevante informatie centraal stellen- en onnodige informatie weg te laten.
De meeste pitches en presentaties zijn over het algemeen te lang. Niet alleen de slides maar ook de presentaties zelf. Vooral als we storytelling nog niet goed onder de knie hebben, vraag men te veel van zijn/haar publiek met pitches die langer dan 10 minuten duren. Als je jouw verhaal niet binnen 10 minuten kan vertellen, dan is jouw verhaal nog niet sterk genoeg. Natuurlijk kan een speech van een uur ook boeiend blijven, maar dat mag je niet aan het toeval overlaten. Een slechte presentie geven kan schade aanrichten waardoor je presentatie tegen je gaat werken. Wij leren je welke informatie relevant is en hoe je dat leert te onderscheiden. ‘Less is more’ is een motto dat wij hanteren in onze presentatie en storytelling trainingen.
Verhaal helder te formuleren (1 zin).
In de training leer je de kracht van je presentatie en verhaal terug te brengen naar één kernzin.
Wat zegt deze zin over het doel van je presentatie, je publiek en jouzelf? Een simpele opdracht die vaak moeilijk is om uit te voeren, maar oh zo waardevol.
Cijfers te verbinden aan je verhaal.
Achter de cijfers zitten emoties; en dus verhalen. Welke verhalen laat je zien en hoe doe je dat? Voor velen is het presenteren van cijfers een moeilijke opdracht. In de training zullen we oefenen hoe je het beste kunt vertellen met cijfers en hoe dat te verwerken in PowerPoint presentaties.
Raamwerk creëren.
Elke verhaal heeft een begin, midden en een eind. Dus ook jouw presentatie. We geven je kaders hoe lang, in welke verhouding ieder deel van je verhaal moet zijn wil je de gewenste impact creëren. Wij geloven niet dat elk verhaal op dezelfde manier moet beginnen of eindigen. Dit zou jouw verhaal dan meteen minder authentiek maken, en dat is sowieso niet gewenst. Maar we kunnen je wel aangeven hoe je jouw verhaal het beste kan opbouwen, tot een hoogte punt brengen en afsluiten. In het geval dat je binnen een korte tijd plotseling een presentatie moet geven is dit een zeer handige tool.
Beeldend vertellen.
Eind jaren 80 is de zakelijke wereld begonnen om presentaties te geven met slides. Dit zou het verhaal versterken. Helaas, z’n 30 jaar later, heeft de tegenovergestelde beweging zich ontwikkeld: we zijn gaan leunen op PowerPoint en vergeten een verhaal te vertellen. We moeten weer terug naar minder slides en beeldend vertellen. Denk maar aan het lezen van een boek vs. het zien van de verfilming ervan. Het gebeurt maar weinig dat de film jouw eigen fantasie overstijgt. Zo is dat ook met presenteren. We brengen je weer terug naar vroeger rond het kampvuur #zonderfilter en ditmaal met maar enkele visuals.
Oefenen met vragen antwoorden.
Oef! Je bent eindelijk klaar met je presentatie en dan word je overvallen door een zee van lastige vragen. Of erger nog…. er komt na afloop geen enkele vraag! Op beide scenario’s zit eigenlijk niemand te wachten. Hoe krijg je controle over deze ronde? Wij leren je te luisteren en rustig te blijven tijdens mogelijke vragen sessies. Ook zullen we je een nieuwe manier laten ervaren hoe je de vragen gedurende jouw presentatie ontlokt zodat je deze niet achteraf alsnog op je boord krijgt. Als het publiek vragen stelt raak je de juiste snaar, dus kom maar op met die vragen!
Stiltes durven laten vallen.
De kracht zit in de stilte, maar dat is tijdens een presentatie best lastig. Toch laten we je de kracht van stiltes tijdens je prestatie ervaren en leren je hoe je in de stilte juist de aandacht terug kan krijgen en/of versterken. We geven je prettige oefeningen die je tevens ook in je dagelijkse communicatie kan toepassen.
Stemtechnieken.
We hebben allemaal onze eigen unieke stemgeluid. Zo gebruik je deze ook in je presentaties. Wat zegt jouw stem over jou? Hoe kan je jouw stem het beste inzetten en controle krijgen over je eigen geluid? Met stemtechnieken uit de theater- en zangcircuit zal je op ludieke wijze de kracht van je stemgeluid ontdekken.
Emotioneel verbonden zijn met je verhaal.
We herinneren ons vaak niet precies de verhalen van vroeger, maar wel exact hoe we ons voelden. Het zijn de emoties van de gebeurtenissen die ons verbinden met de luisteraar. Als jouw presentatie een emotie met zich meebrengt, zal jouw verhaal ook beter herinnerd worden en makkelijker worden doorverteld. Tijdens deze training zal je oefenen met verschillende emoties.
Omgaan met weerstand.
Vaak zijn we bang voor iemand in ons publiek die weerstand biedt. Deze persoon zit dan met zijn of haar armen over elkaar en zet zich zowel emotioneel als fysiek af van jouw presentatie. Wat moet je doen? En wat als iemand letterlijk opstaat en het oneens is met jouw verhaal? Dit lijken nachtmerriescenario’s, maar in werkelijkheid zijn het cadeautjes! Wij leren je anders kijken naar weerstand en hoe je ze kan ombuigen en een strik er omheen doen.
In deze training - Niet denken maar doen:
In de training is er amper tijd om na te denken. De oefeningen komen uit de televisie en acteerwereld en zorgen ervoor dat je snel uit je stoel komt en in actie. Je zult ervaren welke aspecten van de presentatietechnieken voor jou het beste werken. Iedereen in de training zal de 12 stappen volgen, maar toch zal jouw presentatie authentiek blijven omdat wij ten alle tijden onze training aanpassen op de wensen van het individu. Het is namelijk jouw verhaal en niemand kan dat zo goed presenteren en vertellen als jij.
3. Investering.
De investering voor deelname aan presenteren vanuit hoofd en hart bedraagt € 1.340,- (incl. accommodatie- en materiaalkosten) en excl. btw.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.